De vorm van psychotherapie die u krijgt valt onder de cognitieve therapie en gedragstherapie. Ook EMDR maakt daar deel van uit. Deze vorm van therapie en de behandeltechnieken komen voort uit wetenschappelijk onderzoek naar leerprincipes en informatieverwerking.
Uw actuele klachten en problemen vormen het uitgangspunt van de behandeling. Samen met u wordt onderzocht welke factoren aan uw klachten ten grondslag liggen en nog in stand houden. Klachten en problemen hebben vaak te maken met de manier waarop men heeft geleerd om te gaan met bepaalde (moeilijke) situaties. Zowel in gedrag als in de wijze van denken als ook op emotioneel niveau. Deze manier van omgaan met die situaties kan soms voor korte tijd een oplossing bieden, maar op de lange duur tot problemen leiden. Zo kan bijvoorbeeld het binnenhouden van negatieve gevoelens, boosheid en verdriet, of het voorbijgaan aan gevoelens van rouw, in eerste instantie helpen conflicten of confrontatie met de pijnlijke realiteit te vermijden. Op de lange duur kan dit echter leiden tot angstklachten of tot depressieve klachten of tot lichamelijke spanningsklachten.
Tijdens de sessies werken u en de therapeut als in een team samen. Ieder brengt daarbij zijn/haar eigen deskundigheid in bij het onderzoeken van uw klachten en problemen en bij het zoeken naar mogelijkheden tot door u gewenste verandering. Het is duidelijk dat uw inbreng in dit proces onmisbaar is. Als u het niet eens bent met de gang van zaken is het belangrijk dat u dat zo snel mogelijk aan de orde stelt. Veelal wordt u gevraagd ook tussen de sessies door actief bezig te zijn met de therapie. Op gezette tijden wordt met u de voortgang van de behandeling geëvalueerd.
De totale duur van een behandeling is afhankelijk van de ernst en complexiteit van de problematiek en van de doelen die u voor ogen heeft. We letten er op dat de doelen die we stellen concreet en haalbaar zijn.